уторак, 8. септембар 2020.

Novače uguši nas!

Zavesa je je spuštena na ovogodišnji US Open pre nego što smo mislili da će to biti slučaj.

Još jedna predstava zapadne menažerije, u nedelju veče, odigrana je u teniskom pozorištu zvanom „US  Open“ u New Yorku.

Ne, razlog nije Covid-19, što se moglo očekivati, već malo loše glume, politički performans rukovodstva turnira i ATP organizacije, koji je kulminirao diskvalifikacijom najboljeg igrača sveta.

U dugoj istoriji „belog sporta“, koji već izvesno vreme jeste sve sem beo, nikada nije zabeleženo da je najbolji igrač na svetu, i verovatno najbolji teniser svih vremena, diskvalifikovan jer je bez namere pogodio linijskog sudiju ili linijsku sudinicu.

Nikada, do sada.

Znam, sada će se pojaviti oni koji će zdušno braniti pravila i porediti Novaka sa Henmanom u dublu ili kojekakvim primerima koji niti imaju važnost, niti suštinu poput Novakove realnosti koju je doživeo na poprištu  jedne od najvećih političkih igara modernog sveta, u „Velikoj jabuci“.

Podsetiću samo na kratko na jednu Monku Seleš, jednog Milorada Čavića, jednu reprezentaciju Jugoslavije na evropskom prvenstvu u Švedskoj...

Naravno Serena Vilijams, Rodžer Federer i Rafael Nadal su nešto drugo i u „drugom režimu“ suđenja, jer su pristali na ulogu dobro plaćenih reklama na zidovima ove politike. Nihove uvrede su simpatične, udarci terenskog osoblja se primaju sa osmehom.

U Novakovom slučaju gluma loše B kategorije, davljenice na suvom, podsetila je na utakmice začelja španske lige kada se igrač koji simulira faul, ne bi li ukrao koji minut vremena, istovremeno drži i za nogu i za glavu.

Samo nekoliko dana ranije bili smo svedoci još jednog scenskog nastupa, teatra „Beli sport“ koji je nosio naziv „Black lives matters“, a kojom prilikom smo videli potpuno nadrealnu scenu gde je gotovo anonimna teniserka odlučila da, iz razloga koji su njoj bitni, otkaže učešće u polufinalu turnira u Sinsinatiju.

To je bez sumnje bilo njeno ljudsko pravo i izbor političke borbe u tom trenutku. Ono što je zaprepastilo ceo svet jeste da se kompletan ATP, kao međunarodna organizacija, sjatio oko ucveljene igračice i ispunio njenu odluku da se turnir stopira na jedan dan, umesto da zbog svoje odluke bude diskvalifikovana po istim pravilima, čak mnogo pre nego li u nedelju Novak Đoković.

Zanemarljiva razlika je bila jedino u tome što je pomenuta igračica sprovodila unapred isplaniranu ideju, dok je Novak potpuno slučajno pogodio linijskog sudiju.

Ali...

Ovaj svet je još jednom jednom jasno pokazao da nije bitna suština već banalna forma koja u određenom trenutku treba da posluži svrsi, konkretno ovoga puta da spreči američkog predsednika Trampa da osvoji drugi mandat.

U tom „svetom pohodu“ za „normalan svet jednakih“ usput će biti pregažen svako ko ne misli kao oni makar to moralo da bude i na brutalno odvratan i nepošten način kao u Novakovom slučaju.

Zašto Novak?

Jer je rekao ono što svi vide, dok pognute glave ćute i puštaju da baš sve posluži u političke svrhe. Sve je postalo žeton u političkoj igri u kojoj su uloge podeljene, a mesta u prvim redovima rezervisana za sterilne zvezde poput Federera i Nadala koji će ostati upamćeni kao vrhunski igrači bez ličnosti, lica sa reklama koja su uvek slušala šta im se kaže i površinu žabokrečine održavali savršeno mirnom. I naravno „bunotovnu“ Serenu jer konačno „Black lives matter“.

I nije Novak nikakav Če Gevara, niti će promeniti sistem, samo je ljudski reagovao na činjenicu da igrači nisu puki otirači za noge koji će jednokratno poslužiti potrebi pre nego budu bačeni.

Čak i taj mali potez ljudskosti zasmetao je onima koji imaju epohalne planove po pitanju ljudskih prava i sloboda kako bi učinili svet lepšim i boljim mestom...za sebe pre, a i posle svega.

Zato Novače, za kraj bih ti poručio nešto što je odavno rečeno od jednog velikog i pametnog čoveka. Prvo te ignorišu, onda ti se smeju, onda se bore protiv tebe i onda Ti pobeđuješ.

Gandi je to rekao pre više decenija i potkrepio vlastitim primerom.

Ti sada u svojoj borbi prolaziš isto. I kao i bezbroj puta do sada slede tvoje meč lopte. Da li ćeš iskoristiti već prvu, ili će to biti neka naredna nije ni važno. Jasno je već sada da serviraš za konačnu pobedu, i razumljivo da se neki od toga guše...

Ne brini zbog toga jer sve je samo jeftina gluma, sem tih loptica koje držiš u svojim rukama.

Publika je utihnula, skocentisan si i samo udri majstore!

Prvo te ignorišu - gem!

Onda ti se smeju - set!

Onda se bore protiv tebe - meč!

Onda ti pobeđuješ – kao i toliko puta do sada!

1 коментар:

  1. Koliko GA mrze vidite primer Kada GA je vodeca novinarka britanskog Telegraphs nazvala Novachoc po ugledu na ruski otrov Novichoc.

    ОдговориИзбриши