недеља, 26. јун 2016.

Evropski Bre-exit, što bi Srbi rekli...

Dok su nam puna usta Evropske Unije i uređenja države po ugledu na istu, šta smo mogli da saznamo i naučimo iz poslednjih dešavanja u pomenutoj uniji?
U Francuskoj nedeljama možete da protestvujete protiv Zakona o radu i za uzvrat dobijete suzavac i pendrek po leđima, za srećnije, za manje srećne, po glavi.
U isto vreme u Britaniji najugledniji mediji prenose stavove omladine između 18 i 25 godina,  da njihov glas treba da vredi više nego li glas neke bake iz Jorkšira. Na pitanje zašto, spreman je odgovor: " Zato što ja imam budućnost! ".
Omladina preko 25 godina i ostali ne postoje, valjda.
Tako kaže "Guardian".
Egalite, Fratelite et Liberte je, izgleda, samo još jedan evropski izvoz za strana tržišta.
Jedan čovek jedan glas ... "teoretski lepo zvuči malčice je drukčije u praksi", rekao bi Bora Đorđević.
Istovremeno smo mogli da vidimo da demokratska Evropa baš i ne voli izbeglice sa Bliskog Istoka, iako im nije bilo strano da učestvuju u pravljenju haosa na istom prostoru zajedno sa SAD.
Takođe, ako cilj opravdava sredstvo i bodljikava žica sa visokim naponom u Mađarskoj je sasvim prihvatljiva opcija ... ako treba sačuvati granice od gladnih.
Grčka je rekla svoje "ne", kao i Švajcarska i Britanija, da li smo MI konačno dosanjali svoj san da smo postali najpametniji ili smo, možda, po ko zna koji put ušli u pogrešan voz?

Da li ponovo trebamo da razbijemo SVOJU glavu ili će nam biti dovoljno da vidimo razbijenu tuđu pa da ne udarimo istom o zid?
Bez obzira da li će Evropa opstati raznim "alhemičarskim" trikovima "čarobnjaka" iz Brisela, ono što je neosporno je činjenica da su u pitanju duboko podeljena društva koja razdiru socijalne i političke razlike.
Ideal jedinstvene Evrope kao "garanta sigurnosti i blagostanja" rasprsnuo se kao balon od sapunice, ukoliko je ikada i postojao.
Koja bi bila uloga Srbije u takvoj uniji?  Čak i najžešći evrofanatici bi teško odgovorili.
Groblje starih automobila iz EU već jesmo, pomoć koju smo dobili od EU daleko je manja od štete pričinjene NATO bombardovanjem, Kosovo je nasilno oteto i priznato najviše od strane i pod pritiskom baš zemalja EU.
Stvaranje pristojnog, humanog društva, sa zdravstvenim, socijalnim i obrazovnim sistemom koji su se raspukli odavno, jednostavno, nije moguće.
Borba za to pristojno društvo, dostojno života čoveka u punom smislu te reči,ne može se svesti na prepucavanje oko gay parade i njenog održavanja svake godine, niti će održavanje iste suštinski promeniti stvari za bilo koga.
Iako je Zvezda prvak, u Srbiji se ne živi bolje ... a vreme prolazi.
I baš zato BRE EXIT!
Нема коментара:

Постави коментар